Akcia
Odkiaľ sa vzala čili paprička habanero?
Habanero je jedna z najpikantnejších papričiek na svete. Nezrelé papričky habanero sú zelené, ale v priebehu dozrievania svoju farbu menia. Najbežnejšie farby tejto papriky sú oranžová, červená, biela, ale môže byť aj hnedá a ružová je tiež občas vidieť. Typická zrelá paprička habanero je veľká 2 – 6 cm. Väčšina paprík habanero dosahuje pálčivosť 200 000 – 300 000 SHU.
Pôvod paprík habanero je na Kube alebo na Yucatáne. Na Yucatáne sa jej dnes ročne vypestuje zhruba 1 500 ton. Ďalšími miestami, kde sa vo väčšom množstve pestuje, sú Belize, Kostarika a niektoré štáty USA. Pálčivosť tejto papriky a jej delikátna chuť z nej robia veľmi populárnu prísadu do čili omáčok a pikantných jedál v čerstvej ako aj v sušenej forme.
Ak si chcete chilli papričku habanero dopestovať, systém pri pestovaní je väčšinou podobný pestovaniu iných paprík. Semiačko zasejeme, polievame, kým nevyjdú prvé lístky a potom presadíme do väčšej nádoby. O sadeničky sa treba pravidelne starať, polievať ich, alebo hnojiť. Habanero môžete oberať od zasiatia do 4 mesiacov, kvalitne rodí od septembra do polovice januára v podmienkach skleníka. Ich sezóna v januári končí a treba pripraviť sadbu pre ďalšiu úrodu. V mexickej kuchyni je habanero nenahraditeľné. Toto korenie nie je vôbec agresívne, aj napriek tomu, že je štipľavé. Má fantastickú arómu, ktorá jedlu dodá špecifickú chuť.