S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.
Ok

Perník, či medovník, to je otázka...

27.10.2017

Perník, či medovník, to je otázka...

Rozdielne znenie dvoch slov, perník, či medovník, ktorými bežne pomenovávame to isté, ma inšpirovalo k malému pátraniu, ako sme k nim prišli, a ktorá verzia je tá správna. Poviem vám, zistila som viac, ako som čakala. Pečivo s medom je prastará záležitosť.

 

Medovníky sa objavovali už v strarom Egypte, Grécku alebo Ríme. Nevyzerali ako tie naše, skôr by som ich opísala ako chlebíky alebo pagáče sladené medom. Z Talianska sa dostali cez Nemecko a Belgicko až na naše územie alebo do severnej Európy. Produkcia sa stáročiami skvalitňovala, receptúry sa menili, až sa dospelo k dnešnému zloženiu cesta, ktoré sa môže líšiť podľa regiónov.

 

Ale čo s perníkom? Podľa niektorých zdrojov medovník je v zásade medové cesto zväčša v tvare tortového korpusu, ktoré je plnené medovým krémom a na povrchu je bohato posypané vlašskými orechmi. Dnes ich často kupujeme v obchodoch pod názvom Marlenka. V angličtine sa stretneme s názvami "honey cake" alebo "honey pie" . Perník údajne získal názov podľa mletého čierneho korenia, v češtine "pepř". Z toho máme pečivo "peprník", a pomaly sa dostávame k našemu dnešnému "perník". V angličtine používajú pomenovanie "ginger bread", pričom "ginger" je po našom "zázvor".  Zhrnuté a podčiarknuté: perník je tvrdšie medové pečivo s korením, ktorého zloženie môže byť rôzne (mleté čierne korenie, zázvor, škorica, klinčeky či anýz...).

 

V stredoveku sa medovníky piekli väčšinou v kláštoroch, na panstvách a v domácnostiach v podobe jednoduchého domáceho pečiva. Medovnikárstvo ako remeslo jestvovalo na Slovensku už v 14. storočí, pričom každý medovnikár sa snažil vyrobiť čo najlepší a najkrajší výrobok. Predávali sa na pravidelných týždenných trhoch a výročných jarmokoch, kde nechýbala ani medovina a bezalkoholický občerstvujúci medový nápoj.

 

Medovnikárstvo ako remeslo u nás vrcholilo v 17. až 18. storočí, ale v 19. muselo začať čeliť rozvoju cukrárstva a nástupu éry cukru. V súčasnosti sa s tradičnými perníkmi stretávame najčastejšie na Vianočných a Veľkonočných trhoch, s tými menej tradičnými v supermarkete. 

 

(zdroj foto: www.pixabay.com)

 

 

KONTAKTY

František Smažák

Adresa: Kasárenská 6

PSČ: Šamorín 931 01

Email: farmalekvarik(a)gmail.com

Telefón: 0915 79 79 55

YjI3NmQ4ZW