S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Škorica nad zlato

27.10.2017

Škorica nad zlato

Vôňa a chuť škorice v nás často vyvolávajú spomienky na Vianoce. Možno práve pre jej časté použitie v našich kuchyniach v predvianočnom čase.

 

Poznáte tie pečené jabĺčka so škoricovým cukrom. Škoricu pridávame do perníčkov, či všelijakých koláčikov, alebo si varíme víno s klinčekmi a škoricovým drievkom. Zapaľujeme si škoricové sviečky alebo siahneme po vonných olejčekoch so škoricovou arómou. Ja osobne škoricu milujem. Nemusíme sa však obmedzovať len na zimný čas, pretože škorica je chutná po celý rok a dokonca je aj veľmi zdravá. Čo o nej vieme?

 

 

Škorica bola známa už v staroveku. Bola používaná Egypťanmi, Rimanmi aj Grékmi nielen pre jej chuť, ale aj pre jej liečivé účinky. Ceylónska škorica je produkovaná na Srí Lanke, v Indii, na Madagaskare, v Brazílii a v Karibiku, kým škorica "cassia" je produkovaná hlavne v Číne, Vietname a Indonézii. Škorica sa kupuje v tyčinkách - zvitkoch (krycí názov "škoricové drievko") alebo ako prášok. Na spracovanie sa používa kôra stromu. Dvojročné semenáče rastúce v hustých trsoch majú výhonky hrubé asi ako palec, keď sa počas obdobia dažďov zrezávajú. Z nich sa potom za čerstva olupuje kôra, ručne sa zroluje a prikladá k sebe, aby sa vytvoril meter dlhý zvitok. Rolky sa pomaly sušia a kôra sa farbí do hnedočervena.

 

 

Škoricová kôra sa hodí do rôznych typov dezertov, korenených chlebov, výborná je kombinácia s čokoládou, jablkami, hruškami, banánmi, do červeného vareného vína, do mäsitých pokrmov indickej a blízkovýchodnej kuchyne. Tiež sa hodí k mandliam, baklažánu, čokoláde, káve, jedlám z ryže, k hydine či jahňacine. Kombinuje sa s kardamónom, rímskou rascou, koriandrovými semienkami, zázvorom, tamarindom, kurkumou, klinčekom alebo muškátovým orieškom. Nezanedbateľné sú liečivé účinky škorice. Pomáha liečbe cukrovky druhého typu tým, že podporuje účinok inzulínu a znižuje glukózu v krvi. Znižuje hladinu cholesterolu, bojuje s rakovinou a artritídou, zlepšuje krvný obeh a dodáva energiu.
 
 
 

Škorica môže mať tiež antibakteriálne a antimykotické vlastnosti, ale stále treba mať na pamäti, že sa musíme o seba aj starať, nielen jesť veľa škorice. Dokonca príliš veľa škorice môže zaťažiť pečeň u citlivejších pacientov. Účinnejšia je škorica zo Srí Lanky, zvaná aj škorica pravá, pričom bežne je v obchodoch dostať skôr tú čínsku, cenovo dostupnejšiu. Od škoricových žuvačiek a cukríkov veľa neočákavajte, pretože škorica je v nich často nahrádzaná iba arómou.

 

(zdroj foto: www.pixabay.com)

KONTAKTY

František Smažák

Adresa: Kasárenská 6

PSČ: Šamorín 931 01

Email: farmalekvarik(a)gmail.com

Telefón: 0915 79 79 55

ODY4NDY5MD