S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Mangold – nenáročný poklad do každej záhrady aj kuchyne

19.05.2025

Mangold – nenáročný poklad do každej záhrady aj kuchyne

Ak hľadáte zeleninu, ktorá je nielen nenáročná na pestovanie, ale zároveň aj chutná, zdravá a všestranne využiteľná, siahnite po mangolde. Táto listová zelenina, často prirovnávaná k špenátu, ponúka krásne sfarbené listy a stonky, ktoré ozdobia nielen váš tanier, ale aj záhon. Navyše, pestovať ho zvládne naozaj každý.

Mangold – nenáročný poklad do každej záhrady aj kuchyne
Ak hľadáte zeleninu, ktorá je nielen nenáročná na pestovanie, ale zároveň aj chutná, zdravá a všestranne využiteľná, siahnite po mangolde. Táto listová zelenina, často prirovnávaná k špenátu, ponúka krásne sfarbené listy a stonky, ktoré ozdobia nielen váš tanier, ale aj záhon. Navyše, pestovať ho zvládne naozaj každý.

Čo je to mangold?
Mangold (Beta vulgaris subsp. vulgaris) patrí do čeľade mrlíkovitých a je príbuzný cvikle. Je známy pre svoje veľké listy a farebné stonky, ktoré môžu byť biele, žlté, ružové, červené alebo dokonca viacfarebné. V záhrade pôsobí veľmi dekoratívne a jeho chuť je jemná, trochu zemitá, podobná špenátu, ale s vlastným charakterom.

Na vašom e-shope ponúkate niekoľko krásnych odrôd:

Mangold Lucullus – klasický, zelenolistý s bielymi stonkami.

Mangold Canary Yellow – s výrazne žltými stopkami.

Mangold Rainbow – pestrý mix farieb, ktorý rozžiari každý záhon.

Ako pestovať mangold
Mangold je ideálny pre začínajúcich pestovateľov, pretože je:

Nenáročný na pôdu – darí sa mu v bežnej záhradnej pôde s dostatkom živín.

Odolný voči chladu – znáša aj nižšie teploty a dá sa pestovať od jari do jesene.

Rýchlo rastúci – už za 6 až 8 týždňov môžete začať zberať prvé listy.

Návod na pestovanie:
Výsev:

Priamy výsev do pôdy od marca do júna.

Semená vysievajte do hĺbky cca 2 cm, do riadkov vzdialených 30–40 cm.

Stanovište:

Slnečné až polotieň.

Starostlivosť:

Pravidelné zalievanie, najmä počas suchých období.

Prihnojenie organickým hnojivom podporí rast listov.

Zber:

Postupný zber mladých listov podľa potreby, čím podporíte rast ďalších.

Ako mangold využiť v kuchyni
Mangold sa v kuchyni správa ako špenát – môžete ho variť, dusiť, piecť alebo použiť čerstvý. Využijete ho do polievok, príloh, cestovín, na pizzu, do slaných koláčov či smoothie.

Recept: Restovaný mangold s cesnakom a parmezánom
Ingrediencie:

1 viazanička čerstvého mangoldu (cca 300 g)

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Strúhaný parmezán na posypanie

Postup:

Mangold umyte a nasekajte na väčšie kúsky, stonky a listy zvlášť.

Na panvici rozohrejte olej a orestujte nasekaný cesnak.

Pridajte najprv stonky, ktoré sú tvrdšie, a restujte 2–3 minúty.

Potom pridajte listy, osoľte a okoreňte. Restujte ešte ďalšie 2–3 minúty, kým listy zmäknú.

Posypte parmezánom a podávajte ako prílohu k mäsu, zemiakom alebo s pečivom.

TIP: Všetky druhy mangoldu nájdete u nás na e-shope v tejto kategórii. Vyskúšajte si ich vypestovať a objavte ich vynikajúcu chuť.

ZDBmZj