Ako to už pri liečivých rastlinách býva zvykom, dobre o nich vedeli už naši dávni predkovia. Konkrétne s medovkou si už starí Rimania tíšili kŕče, používali ju tiež pri búšení srdca, dokázala zahnať melanchóliu, ale tiež bolesti brucha. Čo je zaujímavé, medovku milujú aj včely. V stredoveku a na začiatku novoveku sa bylinkám a ich liečivým účinkom, či vyrábaniu liečiv venovali viaceré mníšske rády, medzi ktoré patrili aj karmelitáni.
Karmelitánske kvapky vyrábali z medovky mnísi v kláštore bosých karmelitánov v Paríži už od roku 1611. Svojimi účinkami kvapky upokojujú dušu i telo. Používame ich vtedy, keď chceme utíšiť a upokojiť nervy, čiže pri strese, nervozite, nespavosti, prepracovanosti, srdcových neurózach, ale aj pri žalúdočných ťažkostiach. Môžete ich kúpiť od viacerých výrobcov, ale môžete si ich vyrobiť aj doma.
Existuje množstvo receptov na výrobu karmelitánskych kvapiek, my sme pre vás našli tieto:
200 g usušených listov medovky alebo 500 g čerstvých listov medovky ponoríme do 1 litra 40% liehu alebo vodky (biely alkohol) a pridáme 10 g mletého muškátového orecha, 10 g mletej škorice a 20 g čistej postrúhanej citrónovej kôry.
Zavretú fľašu necháme odstáť na tmavom mieste, občas potrasieme a najskôr po 2 týždňoch prefiltrujeme cez čisté plátno. Kvapky sa užívajú 2 – 3 x denne po 20 – 50 kvapiek.
http://www.idunnashop.sk/show-free.htm?fid=37
Karmelitánske kvapky pripravíte aj zmiešaním:
5 polievkových lyžíc sušenej medovky,
1 polievkovej lyžice sušenej citrónovej kôry,
1 a pol polievkovej lyžice koriandra,
pol lyžice škorice,
pol čajovej lyžičky muškátového orecha,
2 dcl vodky,
1 dcl vody.
Všetko premiešajte a macerujte týždeň. Potom sceďte a uskladnite v menších fľaštičkách na chladnom a tmavom mieste. Užívajte jednu čajovú lyžičku 2 až 3x denne, záleží od veku a intenzity zdravotných ťažkostí.
http://lepsiden.sk/medovka-lekarska-liecive-kvapky/
(zdroj foto: www.pixabay.com)