Akcia
KONTAKTY
Habanero je jedna z najpikantnejších papričiek na svete. Nezrelé papričky habanero sú zelené, ale v priebehu dozrievania svoju farbu menia. Najbežnejšie farby tejto papriky sú oranžová, červená, biela, ale môže byť aj hnedá a ružová je tiež občas vidieť. Typická zrelá paprička habanero je veľká 2 – 6 cm. Väčšina paprík habanero dosahuje pálčivosť 200 000 – 300 000 SHU.
Pôvod paprík habanero je na Kube alebo na Yucatáne. Na Yucatáne sa jej dnes ročne vypestuje zhruba 1 500 ton. Ďalšími miestami, kde sa vo väčšom množstve pestuje, sú Belize, Kostarika a niektoré štáty USA. Pálčivosť tejto papriky a jej delikátna chuť z nej robia veľmi populárnu prísadu do čili omáčok a pikantných jedál v čerstvej ako aj v sušenej forme.
Ak si chcete chilli papričku habanero dopestovať, systém pri pestovaní je väčšinou podobný pestovaniu iných paprík. Semiačko zasejeme, polievame, kým nevyjdú prvé lístky a potom presadíme do väčšej nádoby. O sadeničky sa treba pravidelne starať, polievať ich, alebo hnojiť. Habanero môžete oberať od zasiatia do 4 mesiacov, kvalitne rodí od septembra do polovice januára v podmienkach skleníka. Ich sezóna v januári končí a treba pripraviť sadbu pre ďalšiu úrodu. V mexickej kuchyni je habanero nenahraditeľné. Toto korenie nie je vôbec agresívne, aj napriek tomu, že je štipľavé. Má fantastickú arómu, ktorá jedlu dodá špecifickú chuť.
František Smažák
farmalekvarik(a)gmail.com
0915 79 79 55
Vytvorené systémom www.webareal.sk