S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Odkiaľ sa vzala čili paprička habanero?

28.10.2017

Odkiaľ sa vzala čili paprička habanero?

Habanero je jedna z najpikantnejších papričiek na svete.

 

Nezrelé papričky habanero sú zelené, ale v priebehu dozrievania svoju farbu menia. Najbežnejšie farby tejto papriky sú oranžová, červená, biela, ale môže byť aj hnedá a ružová je tiež občas vidieť. Typická zrelá paprička habanero je veľká 2 – 6 cm. Väčšina paprík habanero dosahuje pálčivosť 200 000 – 300 000 SHU. Pôvod paprík habanero je na Kube alebo na Yucatáne. Na Yucatáne sa jej dnes ročne vypestuje zhruba 1 500 ton. Ďalšími miestami, kde sa vo väčšom množstve pestuje, sú Belize, Kostarika a niektoré štáty USA. Pálčivosť tejto papriky a jej delikátna chuť z nej robia veľmi populárnu prísadu do čili omáčok a pikantných jedál v čerstvej ako aj v sušenej forme.

 

 

Ak si chcete chilli papričku habanero dopestovať, systém pri pestovaní je väčšinou podobný pestovaniu iných paprík. Semiačko zasejeme, polievame, kým nevyjdú prvé lístky a potom presadíme do väčšej nádoby. O sadeničky sa treba pravidelne starať, polievať ich, alebo hnojiť. Habanero môžete oberať od zasiatia do 4 mesiacov, kvalitne rodí od septembra do polovice januára v podmienkach skleníka. Ich sezóna v januári končí a treba pripraviť sadbu pre ďalšiu úrodu. V mexickej kuchyni je habanero  nenahraditeľné. Toto korenie nie je vôbec agresívne, aj napriek tomu, že je štipľavé. Má fantastickú arómu, ktorá jedlu dodá špecifickú chuť

 

(zdroj foto: www.pixabay.com)

MDk3YzZ