S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Kto by nemal rád bazalku?

28.10.2017

Kto by nemal rád bazalku?

Niekto ju pozná a niekto nie, ale vie si vás získať svojou výraznou chuťou a typickou vôňou, ktorú šíri okolo seba.

 

Bazalka pravá, ľudovo nazývaná iba "bazalka", je nám známa hlavne z talianskej kuchyne, kde nemôže chýbať v takmer žiadnej paradajkovej omáčke. Bazalka sa veľmi často kombinuje s rajčinami alebo syrom Mozarella, môže sa jesť za čerstva, ale aj sušená je populárnym korením.

 

 

Bazalka pochádza z oblasti dnešnej Indie a pestovala sa už v staroveku. Do Európy ju doviezli v 16. storočí najmä ako okrasnú rastlinu. Dnes sa bežne pestuje viac ako 50 druhov bazalky roznych veľkostí, farieb a tvarov. Farby sú od jasne zelenej až po bordovo-fialovú, podľa veľkosti máme možnosti od bazalky obrovskej až po bazalku trpasličiu. Bazalka sa dnes pestuje od subtropického až po viaceré oblasti mierneho pásma.

 

 

Bazalka je relatívne ľahko dostupná. Môžete si kúpiť semienka, zasadiť a vypestovať si ju sami, alebo si ju môžete kúpiť v záhradníctvach a špecializovaných obchodoch ako už vypestovanú aromatickú bylinku. Bazalka je zväčša teplomilná rastlina a má rada dostatok slnečného žiarenia. Ak ju chcete pestovať doma v kvetináči, mali by ste jej nájsť pekné slnečné miesto a dopriať jej dostatok vlahy. Na záhradky sa vysádza až po posledných prízemných mrazoch (v polovici mája), lebo je na mráz citlivá. Má rada podobnú pôdu ako paradajky a ak ich vysadíte na jeden záhon, bazalka dokáže veľmi príjemne podporiť a ovplyvniť ich chuť. Tiež ako aromatická rastlina pôsobí dostatočne odpudzujúco na veľké množstvo hmyzu. Pozor, aby ste bazalku neprepolievali.

 

 

Bazalka sa používa na prípravu jedál, vo voňavkárstve, aj v lekárnictve. Bazalku používame čerstvú, môžeme ju sušiť, aj mraziť. Pridáva sa do šalátov, omáčok, aj k mäsu. Zo sušených lístkov bazalky si môžete urobiť chutný čaj, ktorý má liečivé účinky. Pôsobí protizápalovo, posilňuje činnosť tráviacej sústavy, pomáha ženským problémom a tiež utišuje kašeľ, či bronchitídu. Zaujímavé je, že bazalka si zachováva liečivé účinky aj po tepelnom spracovaní. Tak ako? Vy ju ešte nemáte? 

 

(zdroj foto: www.pixabay.com)

ODA5OW